Sângerările vaginale anormale şi durerea abdominală sunt câteva dintre manifestările bolii. Cele mai multe tumori ovariene sunt depistate în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse. Controalele ginecologice regulate sunt singurele măsuri pentru a depista din timp cancerul ovarian. Afecţiunea este considerată „ucigaş tăcut“, pentru că în primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluând silenţios.
În stadiul I, acest tip de cancer afectează unul sau ambele ovare, iar în stadiul II, boala se extinde la organele din apropierea ovarelor (uter şi trompele uterine). În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul.
În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la cinci ani scad cu aproximativ 35 la sută.
Nu există nicio metodă de prevenire a cancerului ovarian. Totuşi, medicii afirmă că utilizarea anticoncepţionalelor orale poate scădea riscul de a face această boală. De asemenea, sarcina şi alăptarea le-ar putea proteja pe femei de cancerul ovarian.
Absenţa sarcinilor, risc de boală
Printre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului ovarian se numără cei ereditari, fiind mai expuse „femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei)“, afirmă Dragoş Median, medic specialist oncologie medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia“ din Bucureşti.
Tulburările digestive, posibile semne
În multe situaţii, simptomele cancerului ovarian pot fi confundate cu unele tulburări din sfera digestivă. Astfel, persoanele cu acest tip de cancer pot avea balonări, constipaţie şi disconfort abdom