Micuţul erou de bandă desenată, cu mustăţi galbene, care a încântat deja câteva generaţii în Franţa şi în lume împlineşte, astăzi, 50 de ani, odată cu apariţia albumului cu numărul 34, relatează AFP. După 325 milioane de albume vândute în întreaga lume şi traduse în peste 107 limbi şi dialecte, pe 22 octombrie s-a lansat „Aniversarea lui Asterix şi Obelix, cartea de aur”. Cu această ocazie, editura Hachette Livres a realizat o culegere de povestiri scurte, publicate în acelaşi timp în 15 ţări, cu un tiraj de peste 3 milioane de exemplare, dintre care 1,1 milioane numai în Franţa.
Aventura a început în 1959 când, printre două fumuri de ţigară, au luat naştere cele două personaje. În doar două ore, creatorul lor, Albert Uderzo, a conturat principalii eroi ai seriei: şeful satului, druidul, bardul, care încă rezistă. Pe 29 octombrie 1959 apărea primul număr al revistei cu Asterix şi Obelix.
Doi ani mai târziu, a fost publicat primul album în 6.000 de exemplare. Succesul a fost imediat, Asterix şi Obelix devenind un mit francez.
În anii 1960, în Franţa, când generalul Charles de Gaulle a ajuns la putere, Asterix a devenit simbolul mândriei regăsite, a micuţului care rezistă puterilor şi refuză să se supună. Începând cu 1967, fiecare tiraj al unui nou album depăşea 1 milion de exemplare în Franţa.
Un succes fenomenal, care a început să se apropie de final în noiembrie 1977, odată cu moartea subită a lui René Goscinny, scenaristul care încarna spiritul lui Asterix, cu formulele sale magice. Atunci, Uderzo a decis să se ocupe singur de seria de benzi desenate. În 2008, el a vândut ediţiile create în 1979 editurii Hachette Livres. În vârstă de 82 de ani, acesta a acceptat că aventurile lui Asterix vor continua şi după moartea lui.