Când îi vezi pe unii cu ditamai burta revărsată peste curea nu înseamnă că traiul lui este bogat. Ba pot spune chiar că umflarea burţii e semn de mâncare a săracului. Cel cu portofelul slăbănog devine gras.
Pentru că-şi îndestulează până la prea-plin burta, ca să-i ţină de foame, cu mâncăruri neindicate: ciorbe lungi, tocană în vrafuri, oale pline cu fasole şi pâine, pâine, pâine. În general, românul mănâncă prea multă pâine. Pâinea în exces ne strică sănătatea. Şi iată motivele criticilor aduse prea multei pâini.
MULTE ZAHARURI
Pâinea are multe calorii şi să nu uităm că are şi multe zaharuri, 50% carbohidraţi prin amidonul ei. Pâinea mai prezintă un dezavantaj: conţine nişte substanţe antagonice cu hormonii tiroidei, care dau vioiciunea şi agerimea minţii. Mâncătorii de prea multă pâine au, de altfel, o încetineală în mişcări şi în reacţiile minţii. În general, e bine să mâncăm o jumătate din pâinea de dimensiune obişnuită. Dar nu este indicată pâinea prea proaspătă. Nutriţioniştii, cu temei ştiinţific, recomandă pâinea cu vechime de o zi. Nu este indicată pâinea feliată, care e plină de conservanţi, de E-uri, fiind una dintre căile prin care ne atacă madam Chimie. Zic unii că pâinea prăjită nu îngraşă. Total greşit, fiindcă în timpul prăjirii se elimină apă, iar zaharurile din pâinea prăjită ajung la 80% de la 50%.
NU MÂNCA PE SĂTURATE
De altfel, când te îngraşi 1-2 kilograme sună alarma şi trebuie să iei măsuri. Este mai uşor să nu te îngraşi decât să slăbeşti. De altfel, trebuie respectat principiul de a nu mânca pe săturate până poţi omorî puricii pe burta doldora de mâncare. Să mâncăm în aşa fel încât să nu atingem pragul de săturare, să simţim că mai rămâne loc de mâncare. Nici nu trebuie să mâncăm în mare grabă, cu alte cuvinte, să hăpăim, să se bată turcii la gura noastră. Mâncarea în viteză îngraşă mai tare