La aproape 20 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, Epoca de Aur devine tot mai vizibil istorie. Singurul contact pe care tânăra generaţie îl mai are cu comunismul sunt poveştile părinţilor, cărţile de istorie sau filmele care îşi propun să recreeze acea perioadă.
Filmul lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", a fost un prim demers pentru scoaterea din uitare a unei epoci de care ne despart numai 20 de ani. Faptul că iniţiativa sa a avut impact, o dovedesc atât numărul mare de tineri dornici să trăiască, fie şi numai în faţa marilor ecrane, perioada de dinainte de '89, cât şi noile proiecte care au pornit de la ideea regizorului.
ShortsUp este unul astfel de proiect, care îşi propune să aducă în atenţia marelui public o abordare diferită a scurtmetrajelor. Începând cu 30 octombrie, bucureştenii vor avea ocazia să vizioneze, lunar, atât producţii de scurtmetraj de dată recentă, cât şi prin filme de arhivă mai puţin cunoscute, aparţinând marilor regizori ai lumii.
"Este începutul unei serii ce pune scurtmetrajul în centrul unor experienţe cinematografice unice în România", a spus Răzvan Crişan, fondatorul organizaţiei Oricum, partenera manifestăriilor. "Am gândit în jurul "Amintirilor" un eveniment de peste 6 ore, care îi va ajuta pe bucureşteni să se bucure de un film aclamat la Cannes şi, totodată, să facă o scurtă călătorie în timp, în spiritul filmului", a adăugat acesta.
În afară de cele trei ore de proiecţie, evenimentul va include scene live care recrează atmosfera filmului, proiecţii alb-negru şi afterparty cu muzică "de atunci".
Implicare activă
Dacă "Amintiri din Epoca de Aur" recuperează umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască în România anilor '80, evenimentul ShortsUp care debutează vineri la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, intrarea B3, îşi propune s