Principalii candidati la presedintie deplang faptul ca Romania nu are o strategie postaderare. Toti au in vedere relatia cu Republica Moldova, rolul Romaniei in UE si o mai buna pozitionare in regiune. Antonescu isi exprima optiunea clara pentru o Europa federala si pentru aderarea Turciei. Din programul lui Basescu lipseste celebra axa "Washington-Londra-Bucuresti. Geoana isi doreste relatii pragmatice cu China, Rusia, India, Brazilia. Oprescu promite ca nu se va amesteca in treburile interne ale Moldovei.
Crin Antonescu
Programul lui Crin Antonescu este cel mai vast dintre toate si are o abordare destul de complexa a politicilor Romaniei in interiorul Uniunii Europene, in regiune si in lume.
El observa, in primul rand, ca Romania nu a are un proiect pentru perioada de postaderare, "care sa constituie fundamentul politicii externe a Romaniei." Tot la capitolul critici, Antonescu infiereaza faptul ca Romania este singrul stat membru care are doi reprezentanti in Consiliul European, din cauza ambiguitatii intre prerogativele presedintelui si ale premierului. Esuate sunt considerate si relatiile cu Moldova si Ucraina, ca si axa „Washington-Londra-Bucuresti.”
Programul lui Antonescu mai observa si noul context mondial al amenintarilor teroriste, al nevoii de securitate energetica si al luptei cu schimbarile climatice si dominat de criza economica.
Traian Basescu
Programul actualului presedinte nu are un capitol de relatii externe, dar problematica este atinsa in paragrafele dedicate competitivitatii si "beneficiilor de la UE".
Basescu pare sa propuna o abordare pragmatica a diplomatiei, indreptata spre interesele economice ale Romaniei: "politica externa trebuie sa devina tot mai mult un instrument major de promovare in primul rand a intereselor economice ale Romaniei, pe plan mondial."
Mi