Puţini dintre noi se mai pot lăuda că se descurcă de la un salariu la altul. Terorizaţi de restanţele la bănci şi de facturile care par să crească încontinuu, românii apelează la soluţii disperate de finanţare. Când banca nu-i mai consideră solvabili sau nu mai vor alte credite ce le vor subţia leafa şi mai mult, românii realizează suveici încâlcite, împrumutându-se de la aproape orice cunoscut. Citiţi şi:
Românii au cele mai mici şanse din Europa să facă achiziţii prin internetRomânii reclamă scumpirea abuzivă a împrumuturilorRomânii din străinătate trimit tot mai puţini bani
Ştefan C. (26 de ani) lucrează într-o firmă de media şi are un salariu de peste două mii de lei. Pentru că locuia tot cu părinţii, tânărul s-a decis în urmă cu doi ani că a venit timpul să trăiască pe cont propriu şi s-a mutat cu chirie într-o garsonieră din Bucureşti.
Chiria a ajuns să-i înjumătăţească brusc veniturile, iar celelalte facturi i le-au subţiat şi mai mult. Chiar şi aşa, omul se descurca. Pe mâncare nu dădea decât câteva sute de lei şi după ce mai cumpăra şi nimicurile necesare în casă, îi mai rămâneau bani şi pentru câteva ieşiri în oraş. Asta până acum câteva luni, când leafa nu i-a mai intrat la timp pe card. De-aici şi problemele. „Am ajuns să mă împrumut de la prieteni pentru a‑mi achita chiria la timp.
Însă, cum nu nimeni nu are cum să-mi dea cu împrumut peste o mie de lei deodată, pe care să-i restitui în mai multe tranşe, m-am gândit să cer mai multor persoane sume mai mici“, explică Ştefan.
Grija carneţelului cu datorii
Pentru a ţine o evidenţă cât mai exactă a sumelor datorate, Ştefan şi-a organizat pe un carneţel plăţile pe care le are de făcut pentru a nu pierde încrederea apropiaţilor.
„Mi‑am trecut aici numele celui care m-a împrumutat, data şi suma“, spune el, indicând agenda mi