Patru administraţii locale nu vor mai primii banii de la Banca Europeană pentru construirea unor centuri ocolitoare, a anunţat astăzi Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, în timpul unei vizite la Sibiu. Sursa: Bogdan Brylynski Dacă Braşovul a reuşit să construiască şoseaua de centură din fonduri locale şi guvernamentale şi nu a mai aşteptat împrumutul, administraţiile locale din Târgu Mureş, Bacău, Reghin şi Mediaş s-au trezit că nu vor mai primi banii promişi de la Banca Europeană.
Ministerul Transporturilor a contractat un împrumut de la Banca Europeană pentru aceste cinci centuri, însă din studiile de fezabilitate a reieşit faptul că din suma împrumutată nu se puteau realiza decât două şosele de ocolire.
De altfel, consilierii locali din Mediaş au aprobat, chiar în şedinţa de ieri, trecerea drumului principal din oraş în patrimoniul Ministerului Transporturilor, sperând că va beneficia de fondurile venite de la Banca Europeană.
„Procedurile s-au lungit, studiile de fezabilitate au stabilit că nu se pot face decât două centuri, iar în aceste condiţii, Banca Europeană a decis să nu prelungească împrumutul. Ministerul de Finanţe a fost şi el de acord să nu se prelungească împrumutul. Banii nu sunt o problemă, bani putem lua oricând, dar nu ne permite spaţiul fiscal", a declarat Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.
„Anul trecut, Ministerul Transporturilor a avut buget 1,4% din PIB. Cehia a avut 4,7%, iar Ungaria 3,9%. Banii noştri se duc pe pensii şi pe salariile bugetarilor în loc să meargă la investiţii. La Mediaş putem relua lucrarea oricând, doar să avem finanţare. Depinde de planul de investiţii pe anul viitor", a mai spus Berceanu.
Tot din lipsa banilor, transportul feroviar între Braşov şi Sibiu rămâne în continuare paralizat. Podul de la Cârţa, distrus în urma inundaţilor din