Miklos Nemeth, cel care a făcut primul pas către căderea Cortinei de Fier, care a separat Europa în timpul Războiului Rece, a avut parte de mult mai puţină atenţie în Occident decât figurile emblematice ale revoluţiei de la 1989, Lech Walesa, Vaclav Havel sau Mihail Gorbaciov, notează BBC. Un economist, care a devenit primul ministru al Ungariei în noiembrie 1988 şi a început să încalce regulile liderilor din blocul statelor comuniste, a început să atace Cortina de Fier în 1989, pe când revizuia bugetul de stat.
Sesizând o sumă misterios de mare pe lista cheltuielilor ministerului de interne ungar, când i s-a spus că era de fapt pentru reînnoirea sârmei ghimpate ce separa graniţa dintre Ungaria, („Estul”) şi Austria („Vestul”), îşi aduce aminte că "a şters-o de pe listă imediat".
Citiţi şi:
VIDEO Prima gaură în Cortina de FierVIDEO Un „picnic paneuropean“ a dărâmat Cortina de Fier
Au fost colegi care, încă speriaţi de amintirea brutalei intervenţii sovietice în Ungaria din 1956, l-au avertizat în legătură cu potenţialele consecinţe ale actului său.
Dar, Nemeth voia să testeze promisiunile unei noi ere, făcute de liderul sovietic Mihail Gorbaciov.
Aşa că, în martie 1989, l-a vizitat pe Gorbaciov şi l-a informat cu privire la decizia guvernamentală de a începe demolarea graniţei.
Nu am cerut voie , a declarat Nemeth.
Pe când sârma ghimpată a început să fie desfăcută şi gărzile reduse, o parte din el se aştepta să primească un telefon furios de la Moscova, dar a fost uşurat când acesta a întârziat să apară.
În cadrul unei întâlniri pe tema Pactului de la Varşovia, în iulie 1989, a fost întâmpinat de liderul român Nicolae Ceauşescu şi de liderul german Erich Honecker.
Mi s-au adresat cu „ domnule ” în loc de „ tovarăşe ”, a d