Ministerul Economiei respinge informaţiile apărute, marţi, în presă potrivit cărora Romarm, producător de armament aflat în subordinea sa, ar fi vândut arme, în 2007, traficantului internaţional de arme Monzer al Kassar. Potrivit punctului de vedere al ministerului economiei transmis RFI destinatarul livrarilor nu era o organizaţie teroristă iar contractul a fost reziliat fără ca armamentul să fie livrat.
Ministerul Economiei respinge informaţiile apărute, marţi, în presă potrivit cărora Romarm, producător de armament aflat în subordinea sa, ar fi vândut arme, în 2007, traficantului internaţional de arme Monzer al Kassar.
Ministerul confirmă că Romarm a semnat un contract de export de armament cu o firmă britanică intermediară însă precizează că actul a fost reziliat şi că, prin urmare, nu a incheiat nicio tranzacţie comercială cu traficantul Monzer al Kassar.
Editia online a Revistei Capital a descoperit marţi într-un raport ONU că traficantul internaţional de arme Monzer al Kassar a vizitat des Romania şi Bulgaria unde a intrat în contact cu şefii fabricilor de armament.
Acesta era însă supravegheat de agenţi americani sub acoperire de la departamentul antidrog, care finanţau chiar cumpărarea armelor, Al Kassar crezând că banii erau de fapt ai grupării teroriste columbiene FARC.
Potrivit Capital, în momentul arestării lui Monzer al Kassar, acesta avea asupra sa o copie după un contract de livrare de armament încheiat între Romarm şi firma britanica Trawl Services Ltd, intermediarul afacerii.
În raportul onu, citat de Capital, sînt consemnate şi declaraţiile unui agentul american date în faţa Curtii din New York, că Monzer al Kassar a primit peste 400.000 de dolari pentru contractul de armament, şi ca "Al Kassar a contactat în mod repetat furnizorii din Bulgaria şi România.
Operaţiunea prevedea achiziţionarea, printre altele