În octombrie 1989, căpitanul Ioan-Mircea Stângă încerca să părăsească armata. Făcuse o serie de cereri de trecere în rezervă, care îi fuseseră respinse. Reuşise doar să se mute de la o unitate din Hunedoara la una din Sânpetru. Transferul nu fusese încă finalizat, iar ofiţerul continua să lucreze la UM nr. 01933 din Hunedoara. Avea un băieţel de 11 ani, pe care îl iubea enorm, la fel ca şi pe soţia sa. Nici unul nu bănuia că peste doar câteva săptămâni, Ioan-Mircea se va muta... în ceruri.
TRANSFERAT ÎNCĂ DIN LUNA AUGUST
În octombrie 1989, Ioan-Mircea Stângă avea gradul de căpitan şi lucra la UM 01933 de aviaţie şi apărare antiaeriană din Hunedoara, unde era şef la Tehnică. În 1976 absolvise ca şef de promoţie şcoala de Ofiţeri Auto de la Piteşti. Drumul său a ajuns în judeţul Hunedoara. Aici a cunoscut-o pe Ana, cu care s-a şi căsătorit. Cei doi aveau un băieţel.
Viaţa îşi urma cursul firesc. Aproape nimic nu tulbura liniştea unei familii de oameni încă tineri, ce aveau un copil frumos şi puţin răsfăţat. Cu o singură excepţie: Ioan-Mircea Stângă era dezamăgit de armată şi îşi dorea foarte mult să treacă în civilie. Chiar îi mărturisea soţiei că dacă va rămâne în armată o să ajungă "un maior cu burtă, chelios şi nebun". Se simţea străin în acea lume pentru care nu era croit şi în care nu-şi găsea locul.
În luna aprilie, în 1989 îi fusese respinsă ultima cerere de trecere în rezervă. Într-o adresă scrisă agramat, căpitanul Ioan-Mircea Stângă era anunţat de către conducerea unităţii militare că înaintase o cerere insuficient justificată pentru trecerea în rezervă. Apoi, în 23 august, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, nu s-au mai făcut decât puţine înaintări în grad. În aceeaşi lună, ofiţerul reuşise să îşi ia transferul la o unitate în Sânpetru. Familia Stângă voia să se mute la Haţeg, pentru că băieţelul avea probleme