STUDIU. Aproape 40% dintre români nu mănâncă dimineaţa. Sursa: EVZ
Cu toate că fast-foodul a cucerit numeroşi români, mulţi rămân preocupaţi şi de alimentaţia sănătoasă. Cel puţin aşa arată un studiu publicat ieri, legat de obiceiurile alimentare în România, comandat de Maggi. „Legumele proaspete se regăsesc în 69% din mâncărurile pentru masa de prânz sau de seară, lucru care denotă preocuparea românilor pentru o alimentaţie corectă”, declară nutriţionistul Elena Casapu.
Cercetarea a arătat însă un fapt îngrijorător: 40% dintre români sar peste micul dejun. Studiul s-a efectuat la nivel naţional la începutul anului, pe un eşantion de 806 persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani.
Nu fierbeţi alimentele în exces
Pentru 36% dintre români, ceapa uscată este principalul ingredient la prânz, dar şi la cină. Nutriţioniştii avertizează că ceapa e bună, atâta timp cât nu este prăjită. Cartofii şi morcovii sunt următoarele două alimente din topul preferinţelor. Chiar dacă deliciul românilor sunt cartofii prăjiţi, ei au un aport mare de calorii şi nu sunt consideraţi sănătoşi. Medicii recomandă cartofii fierţi, natur, sote, copţi sau piure.
Morcovii, în schimb, nu au contraindicaţii. „De obicei, românii folosesc morcovii numai sub formă de adaos la alte mâncăruri, ciorbă sau ghiveci, şi uită să-l consume ca aliment proaspăt”, afirmă nutriţionistul Eduard Adamescu.
El recomandă morcovii proaspeţi, în salate de crudităţi, alături de conopidă, pătrunjel sau ardei, deoarece au un conţinut mare de vitamina A. „Garniturile făcute din cartofi sau morcovi trebuie opărite doar un pic, nu fierte mult, pentru a nu-şi pierde proprietăţile nutritive”, recomandă Eduard Adamescu.
Chiar dacă sunt preferate mâncărurile pe bază de carne de porc, 22% dintre preparatele consumate la prânz şi la c