Guvernul va putea prelua mai usor controlul asupra institutiilor financiare cu probleme.
Congresul american si administratia Obama vor lua in discutie una dintre cele mai importante probleme aparute dupa ce sistemul financiar a fost pe punctul de a se prabusi anul trecut, si anume cum trebuie abordate institutiile care sunt atat de mari, incat guvernul nu are de ales decat sa le salveze atunci cand au probleme, scrie The New York Times.
Un oficial al administratiei americane a declarat ca in urma unor ample consultari cu oficialii Trezoreriei, Barney Frank, presedintele Comitetului pentru servicii financiare din Congres, va introduce o noua legislatie. In urma implementarii noilor legi, guvernului ii va fi mai usor sa preia controlul asupra institutiilor financiare cu probleme, sa demita managementul acestora si sa schimbe conditiile creditelor detinute de institutiile respective.
Planul Casei Albe ar implica deja costuri mai mari pentru companiile financiare al caror colaps ar pune in pericol sistemul financiar si economia. Astfel de institutii vor fi obligate sa detina rezerve mai mari, si in plus, acestora le-ar fi mai greu sa se imprumute masiv in raport cu activele pe care le detin. Institutiilor li s-ar cere, de asemenea, sa vina cu propriile proceduri de rezolvare a problemelor in cazul unei crize.
"Aceste schimbari ar impune disciplina in randul celor mai mari companii", a declarat Michael Barr, asistent in cadrul trezoreriei. Una dintre cele mai importante schimbari care ar fi aduse, spune el, tine de faptul ca in loc de a fi controlat de creditori, disciplina si bunul mers al sectorului vor fi supravegheate de guvern.
Unii oficiali si economisti au sugerat ca planul administratiei nu merge suficient de departe. Acestia spun ca guvernul ar trebui sa ia in considerare divizarea celor mai mari banci si firme de investitii i