Săptămâna trecută, Centrul Naţional de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anunţat primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 la persoane care nu au călătorit într-o zonă afectată, deci fără un context epidemiologic identificat. Pacientele sunt: o fată de 9 ani, elevă la Şcoala nr. 146 "I.G. Duca" din Bucureşti, şi o altă fată, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
În ambele cazuri, autorităţile sanitare au decis suspendarea, pentru o săptămână, a cursurilor claselor în care învaţă elevele. Pacientele sunt izolate la domiciliu şi urmează tratament antiviral. "Cele două cazuri au apărut pe teritoriul României fără contact demonstrabil cu o persoană venită din străinătate, care să fi fost bolnavă. Asta înseamnă că virusul se transmite liber pe teritoriul României", a precizat profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
"Din acest moment, ne aşteptăm şi la alte cazuri cu transmitere locală, fără context epidemiologic identificat. Numărul acestora va depinde foarte mult de modul în care populaţia va respecta recomandările noastre şi va înţelege că aceste reglementări sunt făcute să protejeze atât persoana bolnavă, cât şi persoanele din jur. Este, în opinia mea, cea mai importantă responsabilitate civică cu care ne confruntăm în ultimii ani", a declarat profesor doctor Adrian Streinu Cercel. Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe, în România, pe 1 decembrie, urmând ca elevii să fie vaccinaţi începând din luna ianuarie 2010.
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea gratuită în funcţie de numărul de doze de vaccin disponibil, prioritate având persoanele cu risc maxim de îmbolnăvire. De acum înainte, există potenţialul să apară mai multe cazuri de gripă porcină, nu de gripă sezonieră,