Naistul Gheorghe Zamfir a concertat săptămâna trecută, alături de Nicolae Licareţ, la orgă, la Katharinenkirche, în inima Frankfurtului. Joia trecută, sobra catedrală a fost plină ochi, iar nemţii au fost cu adevărat impresionaţi de „Doina”, interpretată de naistul român. Sursa: ECB
„În jale nu ne întrece nimeni”, a spus, după concertul de la Katharinenkirche, criticul Dan C. Mihăilescu, prezent la Frankfurt, la „Zilele Culturale”, dedicate României, organizate de Banca Centrală Europeană, în colaborare cu Banca Naţională a României.
„Nu mi-e ruşine să mă declar emoţionat că sunt român”, a completat Tudor Octavian.
În concertul lui Gheorghe Zamfir, alături de Nicolae Licareţ, au fost incluse piesele „Doina”, „Preludiul şi fuga”, de George Enescu, „Allegro”, de Haendel, „Ave Maria”, de Schubert, „Tu es Petrus”, de Franz Liszt, „Panis Angelicus”, de César Franck, „Agnus Dei”, de Franz Liszt, „The Forest Dance”, de Gheorghe Zamfir.
În final, sala a aplaudat îndelung concertul celor doi interpreţi, iar naistul a oferit un bis cu „Heal the World”.
OPINIE
„Zamfir a cântat şi a încântat”
Dumitru Avakian, muzicolog
În mod cert naiul lui Gheorghe Zamfir continuă să penetreze sufletul ascultătorilor săi indiferent de meridianul pe care ai prilejul să-l întâlneşti. Iar aceasta dată fiind natura sensibilă a comunicării, suflul uman care o înnobilează, vibraţia lăuntrică ce stabileşte coordonatele acesteia.
Vibraţie şi sensibilitate
L-am reîntâlnit zilele trecute la Frankfurt, în biserica Sf. Katharina, unul dintre edificiile istorice ale oraşului, monument distrus în timpul războiului şi reclădit din ambiţia firească a locuitorilor urbei de a-şi vedea readuse în actualitate monumentele trecutului. A cântat şi a încântat. Cu prileju