Comisia Europeană a adoptat norme mai dure pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal. Normele împotriva braconajului prevăd controlul tuturor ambarcaţiunilor care intră în porturile comunitare, precum şi a transporturilor de peşte şi produse din peşte. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Noile prevederi întăresc sistemul de control, prin introducerea unei scheme de verificare a originii produselor, de la producător la consumator. Astfel, statele membre vor putea schimba informaţii mai uşor. De asemenea, scopul noilor reguli este împiedicarea cetăţenilor europeni de a se implica în braconaj, indiferent unde are loc acesta.
“Braconajul este una dintre cele mai serioase ameninţări la sustenabilitatea resurselor marine, deoarece pune în pericol mediul marin, biodiversitatea şi reusrsele de peşte. Din 2010, noile controale vor asigura o întărire a managementului domeniului piscicol”, a declarat comisarul de resort, Joe Borg.
Aproape 20% din produsele marine recoltate la nivel european ajung în plasele braconierilor, câştigul acestora fiind de peste 10 miliarde de euro anual.
UE are una dintre cele mai mari flote marine din lume, însă este şi unul dintre principalii importatori. În fiecare an, importurile de peşte şi produse din peşte se ridică la 500.000 de tone, valoarea acestora fiind de 14 miliarde de euro. Conform Comisiei Europene, dacă braconajul ar fi stopat, 45.000 de tone de produse ar putea proveni din ceea ce astăzi reprezintă capture ilegale. “Economia” pe care ar face-o statele member ar fi de aproximativ 14 milioane de euro.
Potrivit presei, un kilogram de icre negre, vândut pe piaţa neagră, costă 1.000 de euro.
CITIŢI ŞI:
Captură de o tonă de peşte braconat
Braconier depistat după pozele cu trofee