Foamea de lectură se poate potoli acum şi cu bonuri de masă. De teamă că vor rămâne cu sute de exemplare nevândute, anticarii de stradă au ştiut să-şi adapteze oferta. Pe cartoanele care zac peste teancurile de cărţi de mâna a doua anticarii de ocazie au scris: "Primim şi bonuri". " Şi ce, parcă bonurile nu înseamnă tot bani. Eu nu mă duc apoi cu bonurile astea la magazine să îmi iau mâncare? Dacă nu are omu bani de cărţi de ce să nu ia şi pe bonuri? Măcar de ar cumpăra...că şi aşa azi nu am vândut nimic ", povesteşte cu amărăciune nea Nicu, unul dintre anticarii din Piaţa Universităţii.
Are puţin peste 50 de ani, iar de anticariat s-a apucat de puţină vreme. S-a gândit că, fiind criză, poate face şi el ceva bani vânzând cărţi second hand. " Eu dau o carte cu 10-15 lei. În librăriile astea le cumperi cu 30 de lei. Şi nici aşa nu se dau. Poţi să stai cu o carte câteva luni bune până o plasezi pe undeva ", se arată dezamăgit de negustorie nea Nicu.
Ceva gherete mai încolo, e proprietar Florin. În toţi cei cinci ani de când vinde cărţi citite şi răscitite spune că nu a văzut vânzări aşa slabe ca cele din anul acesta. " Cu toate că octombrie-noiembrie îs două luni bune pentru noi, pentru că încep studenţii şcoala, anul asta a mers slab rău. Anul trecut pe vremea asta veneau şi întrebau de câte o carte şi două săptămâni. Acum se mai întreabă de câte un volum 2-3 zile ", istoriseşte Florin. " Asta nu e negustorie să te îmbogăţeşti din ea. Mulţi dintre cei care s-au apucat de vânzările de cărţi şi lucruri vechi sunt oameni cărora le-a plăcut buchia ", a adăugat Florin.
Vânzările de cărţi second hand au scăzut cu până la 40%
Nea Nicu s-a apucat de comerţul cu cărţi vechi într-un moment prost. Cu asta sunt de acord majoritatea negustorilor de cultură. Potrivit estimărilor oamenilor din branşă vânzările au scăzu