Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, a organizat luni, 26 octombrie 2009, o lecţie deschisă, în care au fost prezentate viaţa şi jertfa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru), Izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut câteva precizări: „Sfântul Dimitrie s-a născut şi a trăit în Grecia, în cetatea Tesalonic. Se ştie despre el că a ajuns o importantă căpetenie militară în Tesalonic. Dimitrie era totodată un bun creştin, motiv pentru care a fost întemniţat şi forţat să renunţe la credinţa creştină. Ucis din ordinul împăratului, din mormântul lui Dimitrie a început să curgă mir, motiv pentru care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie mai este cunoscut şi ca Izvorâtorul de mir. Sfântul Dimitrie a rămas unul dintre cei mai cunoscuţi şi cinstiţi martiri ai Bisericii creştine".
Pe larg, despre viaţa şi jertfa Sfântului Dimitrie, a vorbit Liliana Vioiu, muzeograf la Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, care a prezentat elevilor participanţi câteva materiale în PowerPoint şi filmuleţe legate de creştinism. „Sărbătorii creştine Sf. Dumitru îi corespunde, în ţara noastră, Ziua Soroacelor, care apare în calendarul nostru popular şi sub numele de Sâmedru. În această zi, există tradiţia de aprindere a unui foc, se tunde coama cailor şi se împart diverse produse, cum ar fi: nuci, mere, pâine, covrigi. Se mai spune că dacă nu se plantează usturoiul până la Sf. Dumitru, acesta nu va mai creşte şi, aşa cum este ziua de Sf. Dumitru, aşa va fi toată iarna", a subliniat muzeograf Liliana Vioiu. La această lecţie deschisă au fost prezenţi elevi din trei şcoli din Mangalia şi învăţătorii lor. Comentarii (0) Scrie comentariu (va rugam aveti rabdare pana acesta va fi moderat)
Nume