Tendinţa survine după o perioadă cu extrem de puţine vânzări. Echilibrul dintre preţurile cerute şi cele oferite nu s-a produs încă. Astfel, este de aşteptat ca proprietarii să-şi reducă în continuare pretenţiile. Şi în luna octombrie, tabloul evoluţiei preţurilor locuinţelor vechi se distinge prin predominanţa tendinţei de ieftinire. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, pe o direcţie universal descendentă a preţurilor cerute de proprietari s-au înscris oraşe precum: Braşov, Constanţa, Iaşi, Piteşti şi Ploieşti.
În alte cazuri – Arad, Bacău, Oradea sau Timişoara – ieftinirile la anumite tipuri de locuinţe au fost amestecate cu scumpiri pe alte segmente. Galaţiul este singurul mare oraş al ţării în care proprietarii şi-au majorat pretenţiile atât la garsoniere, cât şi la apartamente cu două şi trei camere. „Programul «Prima Casă» nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor proprietarilor, iar numărul tranzacţiilor este în continuare mic, ceea ce are o influenţă directă asupra preţurilor cerute de proprietari şi explică tendinţa generală de scădere înregistrată în majoritatea oraşelor din ţară“, explică Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.
În momentul de faţă, cumpărătorii sunt conştienţi că piaţa actuală este una în care ei dictează regulile şi că sunt posibile în continuare scăderi de preţuri. O victorie parţială a cumpărătorilor este ilustrată de piaţa rezidenţială arădeană. Monica Platon, director al agenţiei locale Euromon, spune că, deşi încurajaţi de zvonurile din piaţă, unii proprietari şi-au majorat pretenţiile. Ei nu au reuşit însă să vândă.
Minus de 10.000 de euro într-o lună
Ca urmare, în ultima lună şi jumătate, preţurile reale, de tranzacţionare, au scăzut şi cu 10.000 de euro. Astfel, un apartament cu două camere situat într-o zonă centrală poate fi achiziţionat acum şi la 32.0