Odată cu creşterea euro a crescut şi preţul poamelor din piaţă. Este concluzia la care au ajuns şi cumpărătorii. Salariile mici şi preţurile mari i-au făcut pe unii dintre ei să renunţe la fructele din import şi să consume doar produse autohtone.
Elena Stroe îşi face cumpărăturile din piaţa centrală din Buzău. „Eu încerc să cumpăr numai fructe româneşti şi prefer să nu mănânc până nu se coc ale noastre. Iarna consum rar fructe şi le înlocuiesc cu compoturi”.
Pe de altă parte, comercianţii afirmă că preţul este neschimbat de mai mult timp, în ciuda faptului că ei achiziţionează marfa la o valoare mai ridicată. Cu toate acestea ei au constatat că vânzările au scăzut considerabil, iar clienţii au devenit din ce în ce mai pretenţioşi. „Au fost zile în care am vândut marfa cu acelaşi preţ cu care am luat-o eu numai ca să scap de ea că apoi se strică şi nu o mai cumpără nimeni. Se vede că nu mai are lumea bani, cumpără puţin şi vrea marfă bună la preţ mic ”, ne-a spus Corina Mănăilă, comerciant în piaţa centrală.
Sunt şi comercianţi care se gândesc deja la o altă afacere. „Eu nu cred că mai apuc primăvara pe piaţă. Sunt zile în care nu am deloc profit, scot doar banii pe care i-am investit în marfă. Am observat că oamenii cumpără doar cate un kilogram , două şi îşi aleg singuri marfa cea mai bună” , a afirmat un vânzător de fructe.
În topul legumelor importate se înscriu roşiile, ceapa, varza şi morcovii, iar dintre fructe peste 70 la sută dintre merele comercializate sunt aduse din import. Cei mai mari furnizori de poame proaspete sunt Turcia şi Grecia.