Curtea Constitutionala din Cehia a amanat pana dupa summitul UE luarea unei hotarari in cazul Tratatului de la Lisabona, despre care euroscepticii de la Praga spun ca ar incalca Constitutia tarii.
Judecatorii constitutionali au precizat ca vor relua dezbaterea pe 3 noiembrie, cand vor lua si o decizie, transmite BBC.
Cehia este ultima dintre cele 27 de membre al Uniunii Europene care nu a ratificat inca Tratatul. Acesta trebuie sa fie adoptat de toate tarile din UE pentru a intra in vigoare.
Cehii nu sunt incantati, insa, de modul in care Tratatul de la Lisabona va reforma Uniunea Europeana, parlamentarii eurosceptici fiind de parere ca statele membre vor renunta la o parte prea mare din suveranitate. In plangerea pe care au depus-o la Curtea Constitutionala ei spun ca superstatul european incalca legea fundamentala a tarii lor.
Totusi, este posibil ca verdictul sa mai intarzie deoarece Curtea Constitutionala a mai primit cateva petitii, pe langa plangerea celor 17 parlamentari eurosceptici.
Presedintele Vaclav Klaus, unul dintre cei mai mari critici ai documentului, a anuntat ca asteapta un verdict din partea Curtii Constitutionale inainte sa il semneze.
Fiind ultimul lider european care nu a semnat inca Tratatul de la Lisabona, Klaus ar fi dispus sa accepte documentul in schimbul unei derogari de la Carta drepturilor fundamentale europene, asemenea celor acordate Marii Britanii si Poloniei.
Derogarea priveste Carta drepturilor fundamentale, si ar trebui sa impiedice, potrivit lui Klaus, orice restituire a bunurilor germanilor sudeti confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Curtea Constitutionala din Cehia a amanat pana dupa summitul UE luarea unei hotarari in cazul Tratatului de la Lisabona, despre care euroscepticii de la Praga spun ca ar incalca Constitut