Arhiva FP. Premierul Letoniei a anunţat recent o nouă reducere a cheltuielillor publice, în schimbul unor împrumuturi de urgenţă acordate de UE, informează BBC . În ediţia nr.11 a FP România, Edward Lucas explică actuala criză economică din ţările baltice prin faptul că aceste economii mici şi deschise cresc atunci când vecinii lor sunt prosperi, şi se ofilesc când aceştia decad. de Edward Lucas
(…) Ţările baltice sunt astăzi primele pe lista eşecurilor Europei, având un declin economic cu două cifre, guverne în dificultate şi cheltuieli bugetare din ce în ce mai mici.
Dar este aproape de neconceput cât de plăcută ar fi părut actuala situaţie acum 20 de ani, când am vizitat pentru prima dată aceste ţări baltice, pe atunci încă republici sovietice. Ţările baltice au fost, practic, inexistente pentru lumea din afară timp de aproape jumătate de secol. Ca adolescent în Marea Britanie, în anii ‘70 citeam despre Estonia, Letonia şi Lituania ca despre ţinutul mitic Atlantis - un loc fabulos din trecutul îndepărtat, inundat printr-o catastrofă inimaginabilă. La începutul anilor ’80 m-am alăturat demonstranţilor din Londra pe ale căror bannere scria: „Afară cu estonii din Siberia! Afară cu soveticii din Estonia!” (…)
Apoi a venit micul miracol al anilor ’90. Când am locuit în ţările baltice, în ultimii doi ani ai erei sovietice, nu numai că am descoperit Atlantisul: l-am văzut cum a apărut din mare şi s-a alăturat Naţiunilor Unite. Ca editor al săptămânalului de limbă engleză The Baltic Independent, am consemnat ceea ce s-a întâmplat ulterior: cum republicile renăscute s-au agăţat de Occident, scuturându-se de moştenirea economică şi politică a ocupaţiei.
Acum, Atlantisul este lovit din nou de maree ameninţătoare şi nemiloase. Una dintre acestea este declinul brusc al economiilor baltice, care a luat startul acum doi an