Membrii guvernului au stabilit să nu majoreze plafonul sub care pensiile nu sunt impozitate la 1.500 lei, potrivit unei propuneri anterioare a Ministerului Muncii, apreciind că această decizie ar avea influenţe negative asupra veniturilor bugetare. În prezent, pensiile sub 1.000 lei nu se impozitează.Potrivit unui document al Ministerului de Finanţe, "majorarea plafonului neimpozabil lunar din venitul din pensii nu este oportună în prezent, întrucât generează influenţe negative asup
Membrii guvernului au stabilit să nu majoreze plafonul sub care pensiile nu sunt impozitate la 1.500 lei, potrivit unei propuneri anterioare a Ministerului Muncii, apreciind că această decizie ar avea influenţe negative asupra veniturilor bugetare. În prezent, pensiile sub 1.000 lei nu se impozitează.
Potrivit unui document al Ministerului de Finanţe, "majorarea plafonului neimpozabil lunar din venitul din pensii nu este oportună în prezent, întrucât generează influenţe negative asupra veniturilor bugetare. Impunerea veniturilor persoanelor fizice va fi îmbunătăţită în viitor în funcţie de rezultate aplicării în practică a modificărilor aduse Codului Fiscal, iar introducerea unor noi facilităţi fiscale va ţine seama de constrângerile construcţiei bugetare".
În document se arată totodată că, spre deosebire de suma neimpozabilă din pensie, care a urcat de la 800 lei la 1.000 lei în intervalul 2004-2008, deducerea personală acordată salariatului, de 250-650 lei/persoană pentru un venit lunar brut de până la 1.000 lei, a rămas neschimbată în perioada 2005-2009, urmare a constrângerilor bugetare existente în fiecare exerciţiu financiar.
Idea majorării a aparţinut fostului ministru al Muncii, Marian Sârbu, care avea în plan această măsură pentru începutul anului 2010. Pensiile se impozitează în prezent prin aplicarea unei cote de 16% la valoare