Valoarea ratelor neachitate la timp de populaţie şi de firme a continuat să crească de la o lună la alta, ajungând până la peste 1,5 miliarde de euro. Mulţi români, dar mai ales companii, nu-şi mai pot achita ratele la creditele contractate în urmă cu câţiva ani. Efectele crizei apasă acum tot mai greu pe bugetul lor. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice s-au îndatorat peste măsură în anii de glorie ai creditului (2006-2008), iar acum, în vreme de criză, se luptă din răsputeri cu plata datoriilor către bănci.
Cu rate mai mari, determinate de un leu mai slab sau de o dobândă mai mare, şi cu venituri în scădere, creşterea numărului celor care nu-şi mai pot rambursa împrumuturile este justificată.
Valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile înregistrate de populaţie şi agenţii economici a ajuns la 1,55 miliarde de euro (6,51 miliarde de lei) la finele celui de-al treilea trimestru, în creştere cu aproape 5% faţă de nivelul din luna precedentă, potrivit datelor băncii centrale.
Comparativ cu situaţia din urmă cu un an, cifrele sună îngrijorător. Totalul sumelor restante s-a triplat în intervalul septembrie 2008 - septembrie 2009. Şi, numai de la începutul acestui an, avansul a fost unul de 130%.
Ratele în lei, amânate
În condiţiile în care creditarea a bătut câteva luni pasul pe loc sau chiar a dat înapoi, restanţele şi-au majorat considerabil cota în totalul sumelor împrumutate. Mai exact, raportul rate neachitate - credite contractate a urcat de la 1,44% la finele lui 2008, la 3,12% în august şi până la 3,25% în septembrie.
Avansul indicatorului este îngrijorător pentru bănci atâta vreme cât ele sunt obligate, prin reglementări ale băncii centrale, să compenseze fiecare creştere a restanţelor cu majorări de capital.
Restanţele la creditele în lei continuă să ocup