Imprumutul de instrumente financiare a devenit o afacere uriasa, chiar daca se deruleaza in umbra, volumul global ajungand la 2,3 trilioane de dolari. Desi sustinatorii acestui tip de tranzactii spun ca eficientizeaza piata si aduc venituri mari investitorilor, criticii sunt de parere ca ar putea provoca o noua criza financiara, din cauza riscurilor pe care le implica.
Prin imprumutul de intrumente financiare, investitorii ofera sub forma de imprumut pachete de actiuni, obligatiuni si alte tipuri de instrumente altor participanti din piata. Cei mai mari creditori de acest tip sunt fondurile mutuale si fondurile pensii, care inregistreaza profituri de miliarde de dolari din astfel de operatiuni.
De cele mai multe ori, fondurile de tip hedge (fond deschis unui anumit numar de investitori, cu o gama mai larga de investitii) sunt cele care iau cu imprumut instrumente financiare, pe care le folosesc in scopuri speculative.
De exemplu, actiunile pot fi vandute la preturi mai mari, pentru a fi cumparate apoi la pret mai scazut. Pentru a imprumuta instrumente financiare, fondurile hedge sunt obligate sa depuna o garantie cel putin egala cu valoarea acelor instrumente.
Avantajele unor astfel de operatiuni este reprezentat in special de majorarea nivelului de lichiditate din piata, prin sprijinirea vanzarilor rapide si cresterea numarului de vanzatori. De asemenea, permite pietelor financiare sa reflecte mai bine informatiile, rezultand intr-o evaluare mai eficienta a instrumentelor financiare.
Nu in ultimul rand, costurile de management sunt mai reduse decat in cazul altor operatiuni. Daca taxele pentru imprumut sunt destul de mari, pot compensa in totalitate costurile de management.
Riscurile mari creeaza probleme
Pe de alta parte, riscurile unor astfel de operatiuni sunt foarte mari, acesta f