Miza reală a vizitei lui Joe Biden a fost reafirmarea credibilităţii articolului 5 al NATO.
Turneul diplomatic desfăşurat săptămâna trecută de vicepreşedintele SUA, Joe Biden, în Europa Centrală şi de Est a avut scopul reafirmării importanţei flancului estic pentru politica externă americană. Discursurile sale, adevărate lecţii de diplomaţie publică, au fost special gândite pentru o audienţă dominată de profunde temeri regionale şi condiţionată de un imaginar istoric traumatizat. Turneul a urmărit să promoveze şi totodată să convingă statele din această regiune de avantajele comparative ale proiectului sistemului antirachetă propus de administraţia Obama: este mai elastic, fiind dispus flexibil pe platforme navale, cu un potenţial de acoperire al întregii Europe; este proiectat să intercepteze rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune şi este mai ieftin.
Componenta de reasigurare strategică se desprinde ca fiind laitmotivul campaniei vicepreşedintelui SUA. Miza reală o reprezintă reafirmarea credibilităţii articolului 5 al NATO. Se uită faptul că, pentru multe dintre statele de pe flancul estic, invazia de anul trecut a Georgiei a generat profunde sentimente de insecuritate. Conflictul din Georgia a pus capăt unei epoci în care ne-am fi putut dispensa de garanţiile NATO cu aşteptarea plauzibilă că nu va trebui să le folosim niciodată, declara, în septembrie 2008, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski. În acelaşi timp, Sikorski lansa un avertisment aproape neauzit în piaţa publică a comunităţii euroatlantice: trebuie să facem garanţia NATO din nou credibilă.
Ecoul acestui avertisment va avea un răspuns concret abia un an mai tarziu când, pe 17 septembrie, chiar în momentul anunţării deciziei de revizuire a scutului antibalistic, preşedintele Obama însuşi reasigura Polonia că suntem legaţi prin angajamentul solemn al articolulu