Câteva mii de elevi din toată ţara nu se vor regăsi pe lista cu beneficiari ai programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, pe care Ministerul Educaţiei o va afişa astăzi, din cauza micşorării plafonului privind venitul pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei. Sursa: Razvan Valcaneantu
„Ne-ar fi prins bine banii”
La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţan (ISJ) Iaşi au fost depuse peste 8.000 de cereri ale elevilor care speră să beneficieze de cei 180 de lei pe lună oferiţi de stat. Practic, 26,65% dintre cei 30.111 liceenii din judeţ au nevoie de sprjin financiar pentru a-şi continua studiile. „Numărul cererilor pentru «Banii de liceu» a scăzut faţă de anul trecut, când au fost 9.298 de astfel de solicitări. Scăderea e cauzată de modificarea normelor metodologice”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.
„Din păcate, acum nu ne mai încadrăm să ia fata bursa. Nu am mai putut să-i fac dosar pentru banii de liceu pentru că brutul meu e mai mare de 600 de lei. Eu sunt singura care aduce bani în casă, soţul e casnic, mai avem o fată la facultate. O ducem greu, ne-ar fi prins bine banii de liceu, dar nu mai suntem eligibili. Ministerul vrea să facă economii”, reclamă Adriana V., din comuna ieşeană Miroslava.
„Am depăşit cu 10 lei venitul pe cap de familie”
Anul trecut, 3.200 de elevi prahoveni au primit bani de liceu. Anul acesta, vor fi doar jumătate. „Banii erau cheltuiţi de părinţi pe rechizitele şcolare şi pe alimentele cu care îi trimiteau pe copii la şcoală”, spune Cristina Bucurică, directorul adjunct al Gru pului Şcolar „Toma Socolescu” din Ploieşti.
„Am depăşit venitul pe mebru de familie cu 10 lei şi am rămas fără bursă. Nu ştiu ce ne vom face fără ajutorul de la stat”, se plânge Elena Jipa, mama unui elev de la un alt grupul şcolar. „Chiar dacă a sc