Autorităţile române au contractat aproape 2,5 milioane de euro din Fondul Social European pentru a aduce acasă 1.000 de români din Italia. Sursa: HotNews.ro
Un număr de 1.000 de români - din cei aproape 800.000 care locuiesc în Italia - vor fi chestionaţi în legătură cu aşteptările lor şi li se va prezenta oferta de joburi din România, prin intermediul unor ghiduri distribuite în principalele regiuni unde compatrioţii noştri reprezintă comunitatea de imigranţi majoritară, în ideea că vor dori să revină în ţară.
Asta prevede un proiect în valoare de de 10,5 milioane de lei din FSE, câştigat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) şi care a plecat, în 2007, de la una dintre marile probleme ale României de atunci: deficitul major de muncitori calificaţi pe piaţa muncii.
Între timp, aşa cum au admis atât coordonatorii români, cât şi cei italieni, s-au schimbat foarte multe lucruri, nu numai pe piaţa muncii, ci în economia mondială, odată cu venirea crizei.
„Când am gândit ideea proiectului, România se confrunta cu un deficit de aproape 40.000 de muncitori calificaţi pentru proiecte ample de construcţii şi infrastructură, domeniul exploda. Acum, însă, situaţia s-a schimbat”, admite Federico Lazzarini, şeful departamentului Migraţii, de la agenţia de ocupare din Italia, partener în acest proiect.
În timp ce preşedintele ANOFM, Silviu Bian, susţine că, oricum, pentru cei care ar vrea să se întoarcă există lunar, în medie, 10.000 de locuri vacante pe piaţa din România, managerul român al proiectului spune că programul a fost reorientat către cetăţenii care au probleme cu lucrul acolo sau cu familia aici.
„Noi nu vrem să-i aducem acasă cu forţa, nici să le prezentăm o himeră a României, ci îi vizăm doar pe cei care n-au reuşit să se integreze acolo. Ne vom strădui să-i învăţăm ce