Agentia europeana de evaluare Fitch noteaza ca BCR, cea mai mare banca locala, ar putea avea nevoie de o majorare de capital in conditiile in care indicatorul de solvabilitate se apropie de 10%, pragul stabilit in cadrul intelegerii dintre BNR, FMI si bancile - mama ale primelor noua institutii de credit din Romania.
Solvabilitatea reflecta adecvarea fondurilor proprii ale bancii in functie de riscurile la care se expune prin creditele acordate.
"BCR se va conforma intotdeauna cerintelor de capitalizare. In prezent, reglementarile BNR prevad un nivel minim al solvabilitatii de 8%", spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.
Fitch a mentinut ratingurile pentru datoriile pe termen scurt si lung pentru cele mai mari doua banci locale BCR si BRD, dar si pentru grupul olandez ING a carui sucursala locala este un jucator de top 10.
Ratingul individual al BCR a fost diminuat de la C/D la D, din cauza impactului cresterii provizioanelor asupra profitabilitatii operationale si a capitalizarii bancii. "Ca si alti jucatori de pe piata romaneasca, BCR a fost afectata de impactul cresterii semnificative a costurilor pentru acoperirea pierderilor din credite asupra profitabilitatii si capitalizarii, aspect reflectat in ratingul individual", considera Fitch. Calificativul "BBB" acordat bancii pentru credite pe termen lung in moneda locala si straina a fost confirmat. Totodata, ratingul BCR pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta a fost mentinut la "F3", iar cel de sprijin la "2".
Fitch apreciaza ca ratingurile pentru credite pe termen scurt si lung, respectiv cel de sustinere se bazeaza pe sprijinul potential din partea actionarului majoritar, grupul austriac Erste Bank, fiind insa limitate de ratingul Romaniei, aspect evidentiat si de perspectiva negativa a calificativelor. "Capitalizarea a fost intarita printr-un credit subordonat d