Ritmul de crestere a cheltuielilor bugetare s-a mai temperat dupa noua luni, in timp ce la nivelul veniturilor se observa o relativa stagnare a tendintei de scadere, ceea ce ar putea indica un inceput de redresare economica, spun analistii.
Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 5,1% din PIB, sub tinta negociata cu FMI, de 5,4% din PIB. Totusi, cresterea deficitului releva mentinerea veniturilor pe o panta descendenta, precum si intarzierea ajustarii cheltuielilor.
Sumele incasate din TVA, care reprezinta cea mai importanta resursa a bugetului de stat, au inregistrat o scadere de 19,1%, la 25,3 mld. lei, indicand o usoara revigorare a consumului.
O reducere importanta a continuat sa se manifeste in cazul incasarilor din impozitul pe profit, care au coborat la sfarsitul lunii septembrie cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 8,4 mld. lei, reflectand ajustarea puternica a afacerilor. Contributiile de asigurari sociale au inregistrat o evolutie mai buna, respectiv o scadere de numai 1%, la 36,3 mld. lei
Pe de alta parte, impozitarea salariilor si a veniturilor a continuat sa aduca mai multi bani la buget fata de anul trecut, sumele colectate inregistrand un plus de 3,8%, la 13,9 mld. lei.
"Desi momentan se mentine pe crestere, impozitul pe salarii incepe sa dea semne de deteriorare datorita cresterii somajului si a presiunilor de diminuare a veniturilor populatiei si in special a partii variabile a acestora, respectiv bonusuri si prime, a explicat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
La nivelul cheltuielilor in septembrie incepe sa se observe o diminuare a ritmului de crestere la 7,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 8,3% consemnat dupa opt luni.
"Reducerea usoara a cheltuielilor din ultima perioada este nesemnificativa in comparatie cu vit