Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, spune că subvenţia pe cap de bovină se stabileşte la nivel european, iar fiecare stat plăteşte fermierilor atât cât îşi permite. În plus, dacă fermierii şi-ar primi acum integral subvenţiile, Guvernul ar rata ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI, de 7,3%. De aceea, Berceanu propune plata sprijinului în primele două luni ale anului viitor. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
În plus, dacă fermierii şi-ar primi acum integral subvenţiile, Guvernul ar rata ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI, de 7%. De aceea, Berceanu propune plata sprijinului în primele două luni ale anului viitor.
Berceanu a explicat, în cadrul unei conferinţe ce a urmat întâlnirii cu reprezentanşii fermierilor, că statele europene convin asupra unui nivel al subvenţiilor, astfel încât sprijinul acordat de autorităţile locale să nu favorizeze anumite grupuri de fermieri în raport cu concurenţii lor din alte state.
Pragul maxim a fost stabilit la echivalentul a 571 de lei, bani care se plătesc pentru fiecare bovină care are mai mult de şase luni. De asemenea, pentru a primi ajutorul, fermierul trebuie să deţină cel puţin trei vaci.
“571 de lei este plafonul maxim, nu o obligaţie a României. Nu se plăteşte niciun ban de la UE. Fiecare ţară dă suma pe care o poate da, în limita plafonului”, a declarat Berceanu.
Ministerul interimar a spus că Guvernul a alocat peste 260 de milioane de lei pentru plata unei prime tranşe a subvenţiilor. Restul banilor ar trebui să ajungă la fermieri de abia în lunile ianuarie-februarie 2010. Dacă se vor face plăţile acum, România nu ar mai putea respecta ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI, fapt care ar putea împiedica virarea celorlalte tranşe ale împrumutului.
De asemenea, Berceanu spune că, atunci când a preluat mandatul de la Agricultură,