Salariile secrete ale supraveghetorilor pietelor financiare - membrii BNR, ai CSA si ai CNVM - continua sa starneasca discutii aprinse, dupa ce un grup de parlamentari PD-L a cerut ieri intr-o scrisoare adresata FMI includerea acestor institutii in legea salarizarii unitare si desecretizarea salariilor conducatorilor acestora.
BNR, CNVM, CSA si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (singura institutie care isi publica salariile in declaratiile de avere) sunt institutii exceptate de la legea salarizarii unitare. Salariile presedintilor si ai membrilor consiliilor acestor institutii sunt de cel putin 4.000 - 5.000 de euro pe luna, iar in unele cazuri depasesc 10.000 de euro, dar acestea nu sunt publicate in declaratiile de avere. La rubrica "Venituri" din declaratia de avere scrie de obicei "Conform fisei fiscale", cu exceptia membrilor CSSPP, care isi publica salariile (circa 4.000 euro/luna in cazul presedintelui).
"Am depus o initiativa legislativa pentru schimbarea legii Agentiei Nationale de Integritate, ca sa nu mai poata scrie «conform fisei fiscale» si sa isi publice salariile. Cerem aplicarea legii salarizarii unitare si la aceste institutii, deoarece nu este normal sa aiba aceste salarii. De exemplu, presedintele CSA a avut anul trecut, in medie, un venit brut de 19.600 de euro pe luna, si cand spun asta ma bazez pe documente, pentru ca am fisa fiscala. Vorbesc numai de CSA pentru ca numai aici am reusit sa obtinem fisa fiscala", sustine deputatul PD-L Daniel Oajdea. In scrisoarea adresata FMI parlamentarii precizeaza ca astfel de dezechilibre in sistemul de salarizare afecteaza bugetul si economia si cer ajutorul FMI pentru a "elimina aceste deficiente".
Supraveghetorii pietelor financiare nu sunt finantati insa de la bugetul de stat, ci se autofinanteaza din taxele colectate de la companiile din pietele pe care le