O inimă artificială realizată în Franţa, gigantul european în domeniul industriei spaţiale şi de apărare EADS, readuce o undă de speranţă pentru mii de cardiaci din întreaga lume.
Potrivit Reuters, acesta este cel mai elaborat dispozitiv care a fost creat până acum, iar specialiştii sunt optimişti, anunţând că inima artificială va fi disponibilă pentru a fi testată pe un eşantion de pacienţi în maximum doi ani.
"În cariera unui cercetător există două perioade dificile. Prima este aceea în care trebuie să inventeze şi să demareze un proiect, să realizeze prototipul şi să demonstreze că invenţia sa este cea mai bună şi poate fi aplicată în favoarea oamenilor. Acest prim pas se încheie astăzi. Cea de-a doua provocare este reprezentată de modul în care proiectul este preluat de cealaltă echipă, responsabilă cu punerea lui în aplicare. Aceasta are misiunea de a realiza produsul finit care să fie apoi implantat în organismul uman", a declarat profesorul chirurg Alain Carpentier, coordonatorul echipei de specialişti.
Conform cu originalul
Ceea ce face ca noua inimă arificială să fie considerată o realizare de excepţie este tocmai asemănarea ei cu organul în sine. Datorită senzorilor electronici de care dispune, aceasta are capacitatea de a regla atât pulsul, cât şi presiunea arterială. O altă trăsătură care o deosebeşte de dispozitivele anterioare este aceea că este învăluită într-un strat subţire de piele, cu scopul de a evita respingerea de către organism.
Deoarece sunt foarte puţini pacienţii care au norocul de a primi un transplant de cord, medicii sunt de părere că această nouă tehnologie ar putea rezolva problema cu care se confruntă miile de cardiaci aflaţi pe listele de aşteptare în vederea primirii unei noi inimi care le poate salva viaţa.