Reducerea cheltuielilor publice şi creşterea taxelor avantajează Ungaria pe finalul recesiunii economice. Eliminarea măsurilor de stimulare a economiilor pentru depăşirea crizei va avantaja statele cu politici fiscale prudente. Ungaria este pe cale să iasă din recesiunea globală ca un lider al sănătăţii fiscale, pe măsură ce ajustările dureroase de austeritate bugetară încep să-şi arate roadele. „Creşterea masivă a fiscalităţii a contribuit la agravarea declinului economic“, declară Radoslaw Bodys, analist la Bank of America Merrill Lynch.
„Însă Ungaria va fi anul viitor liderul mondial în domeniul fiscalităţii“, a adăugat el. Ungaria a fost forţată anul trecut să apeleze la un credit de urgenţă de 20 de miliarde de euro de la FMI, pentru a-şi achita ratele la împrumuturile externe, condiţionat de diminuarea cheltuielilor şi majorarea taxelor şi impozitelor.
„În 2011, Ungaria va fi probabil prima ţară care va trece la slăbirea politicilor fiscale, în timp ce la nivel global fiscalitatea va fi în creştere“, declară Bodys.
Perspectiva Ungariei pe termen lung este pozitivă, creşterea economică în 2011 fiind prog-nozată la 5%. Analistul BofA Merrill Lynch apreciază că Ungaria se află în cea mai bună poziţie pentru adoptarea euro, chiar înaintea Poloniei, putând intra în mecanismul ratelor de schimb (anticamera pentru euro) chiar de anul viitor.
Necesarul de împrumuturi externe va scădea cu 24,8% în 2010, faţă de o creştere de 24,4% în cazul Poloniei. Deficitul bugetar al Ungariei va scădea uşor în 2010 la 3,8% din PIB, de la 3,9% la finele acestui an. Economia se va contracta cu 6,7% în acest an, cu doar 0,9% în 2010, pentru ca din 2011 să înregistreze din nou creşteri.
Relaxare fiscală începând cu 2011
Creşterea taxelor şi diminuarea subvenţiilor este un proces demarat în Ungaria încă