Incepand din luna iulie a anului viitor, pentru orice cladire care are ca destinatie locuirea permanenta sau provizorie va trebui incheiata o Asigurare Obligatorie a Locuintei (AOL). Afla cele mai importante aspecte ale acestei polite, riscurile acoperite si ce companii ofera acest produs.
Polita de asigurare obligatorie a locuintei (AOL) va acoperi riscurile acestea de cutremur, indundatii si alunecari de teren, fiind astfel un produs standardizat.
Asigurarea obligatorie este mai mult o masura sociala, astfel ca nu trebuie confundata cu politele facultative de locuinte, produse pe care societatile de asigurari le vor oferi in paralel si la alegerea clientilor care doresc sa-si asigure locuinta si impotriva altor riscuri.
In cazul producerii unuia din cele trei riscuri acoperite de AOL, in cazul necontractarii acestei polite, proprietarul nu va primi nicio despagubire de la bugetul de stat.
Politele vor fi emise de companiile care au semnat actul de aderare la Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
Societatile de asigurari care au semnat actul constitutiv de infiintare a PAID si care vor emite politele obligatorii, de la care se vor putea cumpara acestea, sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari.
O astfel de polita acopera suma maxima de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 de euro pentru locuintele de tip B.
Astfel, prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. La cumpararea politei, plata se va face la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei in ziua contractarii politei.
O locuinta de tip A este, potrivit reglementarilor Comisiei de Supraveg