Fostul campion mondial şi olimpic spune că în scrimă nu vor exista niciodată petrecăreţi. La doar un an după ce a preluat funcţia de tehnician al lotului naţional, Mihai Covaliu (31 de ani) şi-a condus elevii către primul titlu mondial pe echipe la sabie din istoria scrimei româneşti. „Cova“ spune că nu concepe viaţa fără acest sport nobil şi vrea să i se dedice până la adânci bătrâneţi. Un familist convins, campionul olimpic de la Sydney nu îşi neglijează însă soţia şi pe cei doi copii ai săi, Elena (1 an) şi Vlad (9 ani).
Covaliu jr se joacă deja cu sabia prin grădina casei, prilej pentru fostul mare campion să viseze că fiul său îi va călca cândva pe urme.
Adevărul: După acest titlu mondial pe echipe, multă lume se aşteaptă la o medalie de aur la Olimpiadă. Visăm prea mult?
Mihai Covaliu : Începutul e bun, dar mai sunt de corectat unele lucruri, nu putem spune că am ajuns la perfecţiune. Acest rezultat ne va ajuta însă la competiţiile următoare deoarece vom fi capi de serie şi vom avea un culoar favorabil către medalii.
Cum ai reuşit să te impui în faţa foştilor colegi?
Nu a trebuit să mă impun pentru că exista respect între noi. Băieţii ştiu că am rămas la lot în primul rând că să îi ajut să simtă şi ei gustul succesului. Le-am schimbat puţin mentalitatea, am făcut câteva mici reglaje tehnice şi, cel mai important, am creat un colectiv unit, în care băieţii se sprijină unul pe altul. Era o atmosferă foarte bună în cantonamente înainte de Mondiale, toţi erau prieteni între ei şi asta m-a bucurat foarte mult.
Cum reuşeşte scrima să îşi păstreze tradiţia atât timp fără să fie afectată de lipsa infrastructurii în sportul românesc?
Prin seriozitatea oamenilor din domeniu. Nu ieşim mult în evidenţă pe plan extrasportiv, nu o să vezi scrimeri pierzând nopţile prin b