O româncă a făcut puşcărie politică pentru că tatăl său a dovedit, printr-un raport medico-legal, cine a ucis 14.000 de ofiţeri polonezi în 1940, în pădurea Katyn: Armata Sovietică. Rodica Marta (83 de ani), fiica medicului Alexandru Birkle, cel care a denunţat atrocităţile de la Katyn, solicită despăgubiri de 3 milioane de euro. Drama femeii a început în 1952, când tatăl său, medicul Alexandru Birkle, fugit la Washington, a acordat un interviu în care a arătat că sovieticii sunt cei care au ordonat masacrul din 1940, din pădurea Katyn, de lângă oraşul Smolensk, unde au fost executaţi 14.000 de ofiţeri polonezi.
În 1942, medicul fusese trimis de guvernul Antonescu să facă parte, ca legist, din echipa internaţională care investigase, în timpul războiului, masacrul. El a fugit din România din 1946, după doi ani în care se ascunsese pe la prieteni din cauza sovieticilor care îl căutau.
În 1952, medicul român era printre puţinii care puteau vorbi nemijlocit despre ce a fost la Katyn. Majoritatea membrilor Comisiei Internaţionale de investigare muriseră în 1943, după publicarea raportului, într-un accident aviatic, în Norvegia. Singurii care au scăpat au fost Alexandru Birkle şi prietenul său, reprezentantul Elveţiei, Francois Neville, membru al Crucii Roşii Internaţionale, care merseseră cu alt avion.
Raportul care a schimbat istoria
După publicarea raportului din 1943, Guvernul sovietic a negat acuzaţiile catalogându-le nefondate şi a susţinut că polonezii au fost executaţi de soldaţii Werhmacht-ului. „Eram anul al III-lea la Facultatea de Medicină atunci, eram foarte mândră de tatăl meu, iar concluziile anchetei de la Katyn au fost preluate, în 1943, în ziarele de la Bucureşti.
Era perioada când funcţiona propaganda mareşalului Ion Antonescu”, povesteşte Rodica. În 1944, ruşii au ven