Reducere. Clientii care platesc imediat o proprietate pot obtine discounturi semnificative din partea vanzatorilor.
Inainte de lansarea programului guvernamental "Prima Casa", proprietarii s-au entuziasmat de un context favorabil vanzarii si au afisat preturi cu pana la 20% mai mari. In timp, s-a constatat ca pretul final obtinut in urma negocierii este puternic influentat de maniera in care se realizeaza plata.
Potrivit consultantilor companiei EuroMetropola, proprietarii, in functie de prioritatile pe care le au, prefera in special clientii care achita cash, iar pentru acest lucru sunt mult mai flexibili in procesul de negociere.
Astfel, daca pentru un apartament cu doua camere intr-un imobil vechi proprietarul solicita 65.000 de euro, spre exemplu, acest pret poate fi negociat chiar si pana la valoarea de 55.000 de euro, in cazul in care plata se efectueaza pe loc. Pe de alta parte, in cazul creditului ipotecar contractat prin "Prima Casa", clientii au sanse mai mici de a obtine reduceri substantiale in urma negocierii, iar in cazul de mai sus, proprietatea poate fi tranzactionata la 60.000 de euro, adauga aceleasi surse.
Tranzactii ingreunate
In ceea ce priveste durata incheierii unei tranzactii prin "Prima Casa", aceasta poate fi si de cateva luni, lucru care i-a determinat pe proprietarii care se grabesc sa vanda sa evite clientii care vin cu o astfel de finantare, spune Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob. El adauga ca un semn in acest sens il reprezinta numarul relativ scazut de tranzactii incheiate prin contractarea unui credit prin respectivul program guvernamental. "Multi proprietari au nevoie de bani pe loc, deoarece vand pentru a achizitiona alta proprietate in care au de gand sa se mute imediat ce elibereaza vechiul apartament, motiv pentru care plata cash este preferata", precizeaza Florin