Ctitoria de biserici a ajuns o industrie imobiliara in ultimii 20 de ani din doua cauze oficiale: migratia oamenilor la orase si demolarea multor biserici in comunism.
Sub pretextul reconstruirii, dar si a venirii in sprijinul nevoilor oamenilor din marile aglomerari urbane, biserica s-a extins cu o rata de crestere uimitoare: in medie cu 150 de locase pe an. Chiar daca abolirea interdictiilor a insemnat si patrunderea pe piata romaneasca a mai multor culte religioase (unele dintre ele fiintau si pe vremea lui Ceausescu, dar in ilegalitate), tot Biserica Ortodoxa detine ponderea de peste 80% atat in privinta adeziunilor religioase, cat si a alocarilor de fonduri bugetare.
De aceea 3.000 de biserici, din cele 4.000 cate se spune ca ar fi aparut in Romania din 1989 incoace, sunt biserici ortodoxe.
Secretariatul de Stat pentru Culte le-a pierdut sirul
Preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, sustine ca dupa 1990 s-au ctitorit peste 2.000 de biserici in Romania, dar spune ca nu exista niste criterii exacte pentru amplasarea bisericilor la un anumit numar de locuitori.
Pe principiul “S-a simtit nevoia de catre credinciosi” Bucurestiul s-a imbogatit cu peste 150 de biserici numai in ultimii 20 de ani, ajungand azi sa aiba peste 300. Parintele Stoica, insa, considera ca tot nu sunt suficiente.
Articol integral in EvZ.ro.
Ctitoria de biserici a ajuns o industrie imobiliara in ultimii 20 de ani din doua cauze oficiale: migratia oamenilor la orase si demolarea multor biserici in comunism.
Sub pretextul reconstruirii, dar si a venirii in sprijinul nevoilor oamenilor din marile aglomerari urbane, biserica s-a extins cu o rata de crestere uimitoare: in medie cu 150 de locase pe an. Chiar daca abolirea interdictiilor a insemnat si patrunderea pe piata romaneas