Fermierii spun că nu şi-au primit subvenţiile, guvernanţii spun că au făcut plăţile. Opoziţia, recent ieşită de la guvernare, susţine că ministrul interimar al Agriculturii a deturnat banii pentru Agricultură către Transporturi şi Turism. Sursa: Reuters
Fără subvenţii, crescătorii vor fi nevoiţi să taie animalele şi să închidă porţile fermelor, pentru că nu mai au bani pentru a cumpăra furaje în această iarnă. Nici cei care lucrează pâmântul nu mai au cu ce să înceapă lucrările, astfel că terenurile vor rămâne pârloagă.
Agricultura a fost mereu o Cenuşăreasă, când a venit vorba despre alocări bugetare, spun fermierii. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, declara recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că deciziile luate de politicieni după 1989 nu au avut în vedere dezvoltarea pe termen lung a sectorului agricol, ci doar atragerea de voturi.
“România a pompat bani în agricultură ca niciun alt stat, dar nu au fost făcute investiţii, au fost subvenţii electorale. Politicile agricole au favorizat marii samsari, băieţii deştepţi”, punctează Nicolae.
Şi ceilalţi fermieri susţin acest punct de vedere, protestatarii prezenţi azi la Cotroceni fiind convinşi că, dacă trec alegerile prezidenţiale, nu îşi vor mai primi banii.
"Ideea lui Berceanu nu e rea, dar de unde ştim noi că după alegeri ne vor da banii? Avem copii acasă, avem nevoie de bani ca să trăim", spune amărât un fermier venit la Cotroceni tocmai din nordul ţării.
Concurenţă "neloială"
În lipsa subvenţiilor, agricultorii nu pot să îi concureze pe fermierii europeni, susţinuţi puternic de guvernele ţărilor lor. Între timp, pe mesele românilor ajung tot mai multe produse din import. În condiţiile în care leul este tot mai slab, importatorii avertizează că preţurile vor exploda în curând.
Mai mult decât atât, majorarea a