Senatul a aprobat, ieri, o iniţiativă prin care copiii săraci primesc de la stat alocaţii mai mari decât cei cu bani. Sursa: Vlad Stănescu
Alocaţia de stat pentru copil ar putea fi calculată în funcţie de venitul pă rinţi lor, dacă proiectul de lege iniţiat de şapte parlamentari PNL şi adoptat ieri în Senat va trece şi de Camera Deputaţilor. Practic, un copil înstărit va primi de cinci ori mai puţini bani decât unul sărac.
Proiectul prevede că un copil dintr-o familie cu venituri mai mari de 6.000 de lei are dreptul la o alocaţie de 5% din salariul minim brut pe ţară, adică 30 de lei, mai puţin decât valoarea unică actuală - de 42 de lei. Însă, un copil crescut de o familie cu mai puţin de 1.500 de lei pe lună va primi o alocaţie de 25% din salariul minim brut, adică 150 de lei. Astfel, alocaţia va fi de 30, 60, 90, 120 şi, respectiv, 150 de lei.
Ideea nu e văzută cu ochi buni nici de actualii guvernanţi, nici de specialiştii în discriminare. Secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu (PDL), spune că „e mai degrabă o iniţiativă populistă decât una menită să-i ajute pe săraci, mai ales că proiectul e mai vechi şi exact în campania electorală s-a decis aprobarea lui”. „Am dat aviz negativ, mai ales că e an de criză. În plus, pentru familiile sărace există deja alocaţia complementară şi cea pentru familia monoparentală”, a explicat Nedelcu. Iniţiatorii spun însă că banii pot veni din accizele la tutun şi alcool şi din penalizările aplicate datornicilor.
Noi, Cehia şi Polonia
Proiectul PNL a primit aviz negativ atât de la guvern, cât şi de la comisiile de finanţe, egalitate de şan se şi de muncă. Motivele: lipsa fondurilor şi încălcarea Constituţiei. Şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, crede că legea nu poate fi pri