Muzeul Naţional al Unirii a inaugurat ieri o expoziţie dedicată mineritului. Unelte originale, machete, fotografii şi hărţi sunt expuse la muzeul albaiulian. În expoziţie mai pot fi văzute obiecte şi unelte de minerit care provin din colecţii particulare din zona Munţilor Apuseni. Unul dintre obiectele inedite ale expoziţiei „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei. Exploatările miniere de la Brad, Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş“ este o machetă care a fost făcută cadou, în perioada anilor ’80, lui Nicolae Ceauşescu.
Macheta se află în patrimoniul muzeului de la începutul anilor ’90, când o mare parte din acest gen de obiecte au ajuns în diferite instituţii muzeale din ţară. Este vorba despre un şteamp tradiţional, cu 12 săgeţi, un depozit de mină şi o gură de galerie minieră denumită 1 Mai.
„Macheta redă în detaliu imaginea mineritului din perioada secolelor XVII-XIX cu obiecte şi unelte. Este o machetă complexă realizată de un meşter din Bucium după un şteamp din zona minieră Roşia Montană-Bucium“, a povestit muzeograful Marius Cristea. Şteampul este un utilaj folosit acum sute de ani pentru sfărâmarea minereului, din care era extras aurul.
Hărţi originale
Hărţi de 200-300 de ani în formă perfectă şi lizibile stârnesc de asemenea interesul muzeografilor şi consumatorilor de cultură şi tradiţii.
„Hărţi recuperate din secolele XVII, XVIII, XIX, foarte bine realizate de către specialiştii acelor vremuri, sunt în această perioadă expuse aici. Astăzi colecţionarii folosesc aceste hărţi pentru a se deplasa prin galeriile miniere. Ele s-au păstrat în vechile exploatări miniere. După ce acestea au fost desfiinţate multe s-au pierdut. Doar colecţionarii care au conştientizat valoarea lor le-au păstrat. De acolo le avem şi noi“, a mai spus Marius Cristea.
La deschiderea expoziţiei a fost prezent şi u