Pe o piaţă dominată de neîncredere, introducerea contului escrow în tranzacţiile imobiliare ar putea garanta recuperarea investiţiei cumpărătorului în cazul în care dezvoltatorul rămâne fără bani. Finalizarea a 75% dintre cele circa 70.000 de locuinţe aflate în diverse stadii de construcţie în Bucureşti şi împrejurimi a fost amânată, potrivit unei analize a consultantului imobiliar Real Time. Situaţia este asemănătoare sau chiar mai gravă şi în restul ţ
Pe o piaţă dominată de neîncredere, introducerea contului escrow în tranzacţiile imobiliare ar putea garanta recuperarea investiţiei cumpărătorului în cazul în care dezvoltatorul rămâne fără bani.
Finalizarea a 75% dintre cele circa 70.000 de locuinţe aflate în diverse stadii de construcţie în Bucureşti şi împrejurimi a fost amânată, potrivit unei analize a consultantului imobiliar Real Time. Situaţia este asemănătoare sau chiar mai gravă şi în restul ţării, problemele de finanţare forţând dezvoltatorii să stopeze definitiv sau doar pentru o perioadă de timp proiectele anunţate.
Blocajul vânzărilor, determinat de stoparea creditării ipotecare, dar şi de modificarea comportamentului potenţialilor cumpărători, care preferă achiziţia de locuinţe deja finalizate, şi nu de proiecte aflate doar pe hârtie, a agravat criza de lichidităţi din piaţă.
„E de înţeles faptul că teama de a pierde banii plătiţi pentru un apartament nefinalizat determină clienţii să opteze pentru locuinţele deja aflate pe piaţă. Această situaţie însă poate conduce la falimentul dezvoltatorilor, care rămân fără lichidităţi“, descrie situaţia Grzegorz Zochowski, partner în cadrul consultantului imobiliar polonez Reas.
Care ar fi soluţia? Programele de stat, precum Prima Casă, nu pot susţine lichidităţile jucătorilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care finanţările s-au îndreptat cu precădere către achiziţia de l