Criza a pus pe minus bilanţurile a aproape jumătate din firmele româneşti şi a crescut vertiginos atât numărul debitorilor, cât şi valoarea restanţelor. O sumă echivalentă cu 14% din PIB-ul României era blocată, în 2008, în facturi neîncasate, datorii amânate şi impozite neachitate la termen. Cele câteva luni de criză de anul trecut au făcut ca plăţile restante din economie să crească cu 22% faţă de 2007, la peste 70 de miliarde de lei (circa 19 miliarde de euro). E
Criza a pus pe minus bilanţurile a aproape jumătate din firmele româneşti şi a crescut vertiginos atât numărul debitorilor, cât şi valoarea restanţelor.
O sumă echivalentă cu 14% din PIB-ul României era blocată, în 2008, în facturi neîncasate, datorii amânate şi impozite neachitate la termen. Cele câteva luni de criză de anul trecut au făcut ca plăţile restante din economie să crească cu 22% faţă de 2007, la peste 70 de miliarde de lei (circa 19 miliarde de euro).
E greu de spus cu precizie cât de mult au crescut valoric arieratele în 2009, dar semnalele venite dinspre mediul de afaceri şi dinspre Fisc arată că avem de-a face cu o majorare cu două cifre. Cum economia va scădea anul acesta cu 7%-8%, nu e deloc exagerat să ne aşteptăm ca valoarea totală a blocajului financiar să depăşească 20% din PIB, aducându-ne înapoi la nivelul din 2004-2005. Nu sunt incluse aici datoriile pe care statul le are către firme, fie că este vorba de lucrări sau servicii neachitate, fie de rambursări de TVA întârziate, şi care contribuie, la rândul lor, la problemele de lichiditate.
Principalele producătoare de arierate sunt companiile din comerţ, responsabile pentru aproape un sfert din blocajul financiar, cele din domeniul energiei, din transporturi, din minerit şi din construcţii. Situaţia financiară proastă a companiilor e principala cauză a arieratelor - 44% din firme au încheiat 2008 pe pierde