Producatorul de lemn Lorant din Carei, judetul Satu Mare, cu o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro anul trecut, a primit finantare europeana pentru un proiect de extindere in valoare totala de 570.000 de lei (136.000 de euro).
"Am facut acest proiect pentru a construi inca o hala de productie, cu trei utilaje, unul de debitat, unul de cantuit, o freza si un exhaustor (utilaje de prelucrare a lemnului - n. r.). Vom achizitiona totodata patru calculatoare cu softurile de care avem nevoie - programe de debitare, proiectare 3D", explica Adalber Pleth, reprezentantul firmei.
Perioada de implementare a proiectului este de noua luni, intre mai 2009 si februarie 2010.
"Am depus proiectul pe 16 mai 2008 si a trecut un an pana la semnare. Am primit instiintari de aprobare pe parcurs, in diferite etape de verificare, dar din ianuarie pana in mai anul acesta, nu am mai primit niciun semn. Am asteptat. Nu stiam ce va fi, daca mai semnam sau nu mai semnam (contractul de finantare europeana - n.r.)", spune Pleth.
Prin acest proiect, firma se angajeaza sa creeze trei noi locuri de munca. Potrivit Ministerului de Finante, Lorant a avut in 2008 in medie cinci salariati. In prezent, firma are sase angajati.
Cele mai mari probleme cu care s-a confruntat firma in realizarea acestui proiect au fost durata lunga de aprobare si obtinerea cofinantarii de la banca.
"M-am dus cu contractul de finantare europeana semnat si nicio banca nu a acceptat sa-mi dea credit. Cu foarte mari dificultati am reusit in final, dupa ce am incercat la patru banci. Una dintre ele m-a tinut doua luni cu dosarul, spunandu-mi ca se va aproba. In final mi s-a spus ca raspunsul din centrala este negativ si ca mai trebuie garantii", spune reprezentantul firmei.
Pleth sustine ca ar fi fost mult mai bine sa primeasca un avans pentru inceperea implementarii proiec