30 de elevi din Bacău au fost internaţi în 2009 după ce au ajuns la spital în comă alcoolică Mai citiți Chiulul, scăpat de sub control în școli și licee Viața adolescenților, sub lupa societății
Directorii şcolilor susţin că aplică regulamente dure împotriva fumatului. Elevii au însă liber „la o ţigară“ după gardul liceului.
Şcolarii şi liceenii din Bacău încep să bea şi să fumeze de la vârste tot mai fragede. Cei mai mulţi adolescenţi spun că devin vicioşi din cauza problemelor de acasă, a diverselor complexe de inferioritate sau a anturajului.
„M-am apucat de fumat din curiozitate, la 12 ani. Toţi prietenii mei o făceau şi am zis să încerc şi eu. Un bun amic de-al meu mi-a dat prima ţigară“, s-a confesat Marian C., un elev în vârstă de 16 ani de la una din şcolile din oraş.
Alcoolul afectează grav sistemul nervos
Ţigările sunt adesea combinate cu alcool, iar efectele sunt dintre cele mai grave. Medicii băcăuani raportează în ultima perioadă tot mai multe cazuri ale unor tineri ajunşi în comă la spital.
„În primele zece luni din 2009 s-au înregistrat în rândul adolescenţilor 30 de cazuri. Pacienţii, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, prezentau come cu alcoolemie ridicată şi au necesitat spitalizare pe o periodă îndelungată de timp“, a explicat Aurelia Ţaga, directorul Spitalului de Pediatrie Bacău. Medicii spun că băuturile alcoolice consumate la vârste fragede au efecte negative asupra organismului.
„Ieşirea dintr-o comă alcoolică aduce cu sine o dereglare serioasă a sistemului nervos. Poate duce la paralizie, afectarea creierului, amnezie şi inconştienţă“, a explicat Maria Chiruţă, medic la o clinică din oraş.Inspectorii şcolari au iniţiat, alături de profesori, campanii de prevenire în şcoli a fumatului juvenil şi a consumului de alcool.
„Pilonii prevenirii abuzului de alcool şi tutun sunt şcoala ş