Sexul neprotejat, alimentaţia defectuoasă, excesul de alcool, igiena precară şi tensiunea arterială sunt principalele cauze ale mortalităţii la nivel mondial, se precizează într-un raport dat publicităţii, astăzi, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Sursa: Reuters
Cei cinci factori sunt responsabili de aproximativ un sfert dintre cele 60 de milioane de morţi premature câte se înregistrează anual la nivel mondial, arată acelaşi raport.
În timp ce alimentaţia precară este mai mult o caracteristică a ţărilor sărace, obezitatea şi numărul persoanelor supraponderale sunt reprezentative naţiunilor dezvoltate. Deşi ar putea părea paradoxal, obezitatea cauzează mai multe decese la nivel mondial decât greutatea sub limită, spun reprezentanţii OMS.
Raportul intitulat "Riscurile Sănătăţii Globale" a fost întocmit în urma observării a 24 de categorii de risc major din punct de vedere al sănătăţii, iar concluzia a fost aceea că, în cazul în care se poate identifica cauza exactă a lor, guvernele lumii vor avea posibilitatea să elaboreze politici eficiente în domeniul sanitar.
"Odată cu îmbunătăţirea stării de sănătate, câştigurile pe mai multe planuri pot fi majore. Reducerea mortalităţii în ţările sărace, de exemplu, poate contribui la creşterea veniturilor, care, ca o consecinţă, va reduce inegalităţile la nivelul sănătăţii", se menţionează în raport.
Documentul mai subliniază faptul că, deşi cei mai mulţi factori de risc pentru sănătate, cum ar fi fumatul, obezitatea sau excesul ponderal sunt asociaţi cu ţările unde nivelul de trai este unul ridicat, mai mult de trei sferturi dintre bolile cauzate de aceştia afectează ţările sărace sau în curs de dezvoltare.
"Factorii de risc sunt tranzitorii: bolile infecţioase au început să piardă cât mai mult teren şi, în acelaşi timp, se schimbă şi obic