Criza a speriat şi antreprenorii, indiferent de domeniul în care activează. Numărul de noi înmatriculări de firme a fost mai mic decât numărul de firme care au ales să-şi suspende activitatea în 2009, potrivit informaţiilor obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
De la începutul anului până în prezent, la ONRC s-au înmatriculat doar 92.000 de firme, cu 34% mai puţin decât în 2007 şi 2008 când se înmatriculau anual peste 140.000 de firme. De cealaltă parte, numărul de companii care şi-au suspendat activitatea a crescut de peste 9 ori faţă de anii trecuţi, peste 116.000 de companii apelând la această metodă, în mare parte din cauza introducerii, în luna mai, a impozitului forfetar.
"Este vorba despre o natalitate negativă. Vinovată de această situaţie este creşterea impozitelor şi bineînţeles, reculul financiar pe care-l experimentează întreaga piaţă. Nu ştiu ce soluţii se puteau lua pentru a împiedica natalitatea negativă însă în nici un caz nu trebuia crescută fiscalitatea. Mărirea impozitului forfetar şi introducerea impozitului minim au fost printre principalii vinovaţi", a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.
IMOBILIARELE ÎN PICAJ
În domeniul construcţiilor, numărul de înmatriculări a scăzut de peste două ori faţă de anul trecut, doar 8.783 de noi firme fiind înmatriculate până în prezent, faţă de peste 24.000 în 2008. De peste nouă ori a crescut însă numărul de firme din domeniul construcţiilor care şi-au suspendat anul acesta activitatea. "În cazul construcţiilor se poate vorbi despre căderea diverşilor subfurnizori, despre o problemă a pieţei, şi nu despre optimizarea impozitelor pe salarii cum se întâmplă, cred eu, la majoritatea companiilor", a explicat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Introducerea taxei forfetare, de exemplu,