Un an si jumatate de transhumanta in fotografii. Este experienta traita de Dragos Lumpan, fotograf National Geographic. Astazi, de la ora 13.00, Eugen Istodor il are invitat in direct pe blogul uichendist.ro, unde va spune povestea "ultimei transhumante". Puneti-i intrebari, storceti-l de detalii aici.
Iata o parte din marturia forografului Dragos Lumpan:
"Ultima transhumanta
Primii copii ai lui Adam si Eva au fost Cain si Abel. “Abel a fost pastor de oi, iar Cain lucrator de pamant.” (cf. Torei, Bibliei si Coranului).
La fel cum unul dintre primii oameni a fost cioban, la multe alte popoare (printre care si Romania) formarea natiunii a fost generata in mare parte de traditiile pastorale. Oricat de moderna, sofisticata si ultra tehnologizata este lumea contemporana, ancestral mostenim o parte din Abel. Transhumanta este o traditie foarte veche in Romania; acum ea este pe cale de disparitie.
Putinii ciobani care inca o mai practica merg aproximativ 500 km intr-un an. Ei traiesc intr-o alta lume, intr-un alt timp fata de societatea moderna. Spre deosebire de activitatile obisnuite, in transhumanta, viata pastorilor nu pare sa se fi usurat cu mult pe parcursul celor catorva mii de ani de cand a inceput sa fie practicata. Ciobanii merg cu oile la pascut zi de zi, indiferent de anotimp sau de vreme; ei dorm afara sa poata apara oile de ursi, de lupi ori de alte lighioane".
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor. Un an si jumatate de transhumanta in fotografii. Este experienta traita de Dragos Lumpan, fotograf National Geographic. Astazi, de la ora 13.00, Eugen Istodor il are invitat in direct pe blogul uichendist.ro, unde va spune povestea "ultimei transhumante". Puneti-i intrebari, storceti-l de detalii aici.
Iata o parte din marturia forografului Dragos Lumpan:
@N