ŞTIREA DIN DIASPORA. Marius Mada este un mic antreprenor român care trăieşte în Italia, de 18 ani. A ajuns în presa italiană pentru că familia sa are primii copii născuţi în staţiunea turistică Malga San Giorgio, în nordul Italiei. Cotidianul l’Arena sublinia, anul trecut, că sunt singurii copii, într-un loc unde nu au existat niciodată rezidenţi. Împreună cu soţia, se ocupă de singurul restaurant din zonă şi de o afacere, pe care a extins-o şi în România.
După mai bine de 17 ani de trai în Italia, Marius Mada poate reprezenta prototipul imigrantului care şi-a implinit visul: o familie fericită şi o afacere de succes. În vârstă de 35 de ani, este originar din Făgăraş şi a emigrat în anii ‘90, la scurt timp după ce a absolvit un colegiu silvic.
“După terminarea liceului am putut să-mi aleg locul de muncă, în jurul Făgăraşului, dar în scurt timp am constatat că locul de muncă nu avea nicio legătură cu silvicultura, fapt care m-a decis să-mi cautun alt loc de muncă. Având mulţi prieteni la Roma, mi-am luat inima-n dinţi şi am plecat din ţară. Pot spune că a fost o decizie inspirată”.
De la brânză şi ceramică, la afaceri pe vârf de munte
A rămas în Roma timp de şapte ani, după care s-a transferat la Verona. “Am lucrat o scurtă perioadă în construcţii, ca majoritatea românilor care ajung în Peninsulă, după care am fost angajat la o fabrică de brânzeturi, care producea, în special, faimoasa specialitate pecorino romano. Am trecut apoi la o fabrică, cu sediul lângă Roma, care producea diferite produse de ceramică şi marmură. Devenind reprezentant al societăţii, am fost transferat la sediul din Verona şi apoi, după ce s-a deschis o filială în România, la Deva, m-am ocupat de formarea profesională a celor de acolo”, povesteşte românul.
În anul 1999, “la una dintre cinele organizate de către firma la care lucram,