Imaginati-va o lume fara oi si vaci, fara porcul de Craciun si mititeii sfaraind pe gratare, vara. E greu, nu? Daca insa ati sti ca renuntati la placerea de a va delecta cu o friptura suculenta in numele sanatatii planetei, ar fi mai usor acest sacrificiu?
Cam asta cere imperativ Raportul Lordului Stern: trebuie sa renuntam la consumul de carne, pentru a contracara efectele schimbarii climatice. Lordul Stern, economist si autor al raportului cu acelasi nume cu privire la schimbarea climatica expune motivele pragmatice pentru care lumea trebuie sa renunte la carne.
Cresterea animalelor pentru carne produce metan, un gaz de 23 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon in procesul de incalzire a planetei.
De fapt, intreaga problema poate fi impartita in trei elemente legate intre ele. Animalele crescute pentru carne si produsele secundare: mananca mari cantitati de cereale, emit metan si folosesc teren care altfel ar fi acoperit de paduri.
Pentru a obtine un kilogram de carne de vita, animalul mananca aproximativ opt kilograme de cereale. Un kilogram de carne de vita este responsabil de mai multe gaze de sera decat o calatorie de trei ore cu masina, in timp ce ai uitat toate luminile aprinse acasa.
In plus, acel porumb sau grau cu care s-a hranit animalul a necesitat energie pentru a fi produs, o multime de fertilizatori artificiali si apoi a trebuit procesat pentru a fi transformat in hrana pentru animale. Unii din fertilizatorii aruncati pe camp emit oxid nitros, un gaz mult mai periculos pentru atmosfera decat dioxidul de carbon.
Vacile si oile emit metan pe masura ce bacteriile din sistemul lor digestiv digera celuloza din plante. Pe plan global, cresterea continua a consumului de carne duce la taierea padurilor pentru a face loc pasunilor si terenurilor agricole pe care se cultiva cereale pe